Jobba med jorden, i januari! – Mejorar la tierra en enero, en Suecia!

Kan man pigga upp sig på något bra sätt, en sådan här grå januaridag vid kusten? Det är inte kallt – och inte varmt. Bara blåsigt.

Det blev i alla fall ett uppiggande moment idag att samla ihop rester från vissna blommor från balkongen, använd blomkruksjord och så den fulla bokashibunken och med den tunga lasten cykla till kolonilotten. Där fylldes komposten på och så grävde vi ner grönsaksavfallet i marken för att låta maskarna och bokashin jobba på och omvandla röran till jord. Det är förvånansvärt hur aktiva och vakna maskarna verkar vara, trots vinterkylan. Men, någon frost har vi ju inte nu, eller tjäle.

Bokashi
Bokashi kommer under 15 cm jord

Jordarbetare
Januarimask

Se puede trabajar con la tierra en Suecia durante el invierno? Pues, hoy, este día gris de enero, reunimos los restos de flores, de tierra del balcón y de las macetas y tomamos el bote de bokashi  – y fuimos en bicicleta a la parcela de cultivo que tenemos en la ciudad de Varberg. Pensé que tendríamos problemas para enterrar el bokashi, pero la tierra fue suelta y facilmente  pudimos dejar los restos a los gusanos. También ellos estaban despiertas!

Pero, lo admito, ya sueño con la primavera. Dónde estás???