Vad kan vi göra så insekterna trivs? – Qué podemos hacer en favor de los insectos?

Insekterna minskar i antal i det svenska landskapet och när vi tänker på att minst 30% av maten som vi äter är helt beroende av pollinering, känns det oroligt. Tänk om alla insketer försvinner! Bin, humlor, fjärilar och blomflugor pollinerar. Fåglar pollinerar. Det måste leva och röra sig bland vår växter, annars får vi inga äpplen eller ärtor i år. Vad kan vi då göra för att motverka denna trista trend? Det är så lätt att göra listor på vad vi inte bör göra, men här kommer förslag på vad som däremot kan göras:

  • I din trädgård, på din balkong, eller kolonilott – odla många olika arter av växter. Det behövs inte enbart mycket av en eller några få arter, utan det behövs en rejäl mängd av många olika.
  • Välj rätt växter. När du köper plantor eller frön, läs om arterna först. Det går ofta att se om det handlar om växter som insekter gillar.
  • Glöm ibland att klippa din gräsmatta. När du inte klipper för ofta och för kort, kan arter som klöver och käringtand komma upp. Jättebra! Och så fint det blir. Det gillar bina och fjärilarna.
  • Odla ditt intresse för växter och jord – och glöm bort att bygga ut altanen och fritidshuset. Låt jorden leva!
  • Detsamma gäller gruset. Låt jorden och växterna ta över din trädgård!
  • Och glöm, ja, helt och hållet bara glöm, att du har möjlighet att anlägga en alldeles egen badbassäng på din tomt. Den behövs inte för någon insekt, eller någon växt. Ställ hellre ut ett fågelbad som insekter också kan besöka, eller anlägg en vacker damm med mycket spännande levande i.

Det finns mycket mer att göra. Stora politiska beslut behövs om utsläpp, gifter och lagar. Men fram tills dessa är klara och fixade, kan vi alla hjälpa till med det vi råder över själva. Och det är inte lite!

El texto viene en español dentro de unos días.