Viajes/Resor

Boda maya

Viajar a México con Ekomujeres – México, Suecia podría ser la aventura de tu vida. Ven con nosotros a conocer las artesanías del pueblo Maya en Chiapas o la naturaleza impresionante del semi-desierto de Querétaro. Si viajas con nosotros estás apoyando a nuestra asociación y su trabajo.

El próximo viaje en noviembre de 2020 será:

EXPEDITION CHIAPAS

I San Cristobal de las Casas i delstaten Chiapas i sydöstra delen av Mexiko, levde fotografen och antropologen Gertrude Blom i början av 1900-talet. Där studerade hon tillsammans med sin man, Frans Blom mayafolket och grundade det som idag är museet och hotellet Na Bolom. Stiftelsen Na Bolom stöttar fortfarande mayafolket i delstaten och har en stor samlad kunskap om allt från de olika mayagruppernas levnadssätt till vävkonst och arkeologi.

Vi förbereder nu en expedition i Gertruds spår tillsammans med Na Bolom. Resan går från San Cristobal mot gränsen till Guatemala. Vi tar oss fram, bitvis i båt, till de gamla lämningarna från mayastaden Yaxchilan som ligger på stranden till den mäktiga floden Usumacinta. Den meandrar fram i djungelområdet los Montes Azules som är hemvist för den vackra quetzalfågeln. Några mil från Yaxchilan ligger ännu ett arkeologiskt centrum som vi besöker, Bonampak, med otroliga muralmålningar från sent 700-tal. Djungelns närhet och historien från en svunnen storhetstid i mayafolkets berättelser gör de här platserna till något du inte hittar någon annanstans. Vi övernattar i enkla lodge och har med oss mat och vatten för att inte bli strandsatta i de avlägsna trakter vi åker igenom.

Resan ringlar sig sedan genom lakandondjungeln till de avlägsna mayabyarna Nahá och Metzabok. Vi får se och uppleva hur lacandonfolket formar sina liv inom ett biosfärsområde med en unikt värdefull natur. Vi bor på ett ekocentrum som sköts av ursprungsbefolkningen och gott kaffe till frukosten är garanterat! Det är både odlat, rostat och malt i samhället. På morgonen när vi vaknar hör vi vrålaporna någonstans därute och kanske känner vi just den där speciella doften som kommer från de blommande träden intill.

Tillbaka i San Cristobal njuter vi av lyxen att bo på Na Bolom igen där alla rummen är inredda med textilier och annat konsthantverk från de olika samhällena och mayagrupperna i Chiapas. Vi besöker småstäderna i närheten för att uppleva magin i kyrkan i San Juan Chamula och för att besöka kvinnokooperativen som väver och skapar de traditionella textilierna.

Chiapas har inte bara djungel utan också en vacker kust. De avslutande dagarna vistas vi på ett hotell utmed stranden till Stilla Havet. Vi som vill titta på fåglar kan göra det, en mängd olika arter är garanterat. Tycker du om att betrakta havet, då gör du det. Delfinerna hoppar i vattnen framför stranden på morgonen och om du är äventyrlig, följer du med på en nattlig tur med båt in i lagunen. I det stilla och varma mörkret kan vi se eldflugorna lysa och marelden glittra i krusningarna runt båten.

Restid ca 14 dagar.

Viajes de artesanías, naturaleza y cultura,

Aves, cactáceas y temazcal en Querétaro,  

Para leer sobre nuestros viajes a México puedes entrar a la página de Mexiko – Res och Upplev.

Bordado

Bordado de Chiapas

Acacia

Sierra Gorda, Querétaro

Esta entrada también está disponible en: Sueco